Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το θαυματουργό φυτό Stevia!

                                   

  Η Στέβια (Stevia Rebaudiana) είναι είδος φυτού με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους αυτόχθονες της νοτίου Αμερικής ως φυσικό γλυκαντικό. Τα φύλλα του περιέχουν φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του φυτού ωστόσο δεν είναι η ισχυρότατη γλυκαντική του δράση αλλά η παντελής απουσία θερμίδων. Ναι, καλά διαβάσατε, το φυτό Στέβια δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες. Ενώ η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η Στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό!
Τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής ζήτησης σε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και ζάχαρη η Στέβια ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα.
Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η ζάχαρη αλλα και  οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο της, όπως π.χ. η ασπαρτάμη, θα παλέψουν για να βρεθούν στο γλυκό μας, αφού τα πλεονεκτήματα του φυτού Στεβια είναι αδιαμφισβήτητα.
Είναι ασφαλής;
 
  Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη Στέβια το χαρακτηρισμό GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ η EFSA έχει γνωμοδοτήσει δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή». Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

                 Συμβουλεύει ο Μιχάλης Πανδής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου