Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Το γεύμα πριν από τη προπόνηση

                               
 
Το γεύμα πριν από τη προπόνηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα απόδοσης, προσφέροντας στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα εφόδια. Το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τους όποιους βρίσκουμε στα φρούτα, στα λαχανικά, στο ψωμί ολικής άλεσης και στα ζυμαρικά.

Το ποσοστό των υδατανθράκων στα γεύματα πριν από τη προπόνηση θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 70%, ενώ απαιτείται και ένα μικρότερο ποσοστό πρωτεΐνης. Τα λιπαρά καλό είναι να ελαχιστοποιούνται, αφού χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσο θρεπτικό είναι το γεύμα, αλλά και πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αφομοιωθεί. Έτσι, ένα τεράστιο γεύμα, το οποίο ξεπερνά τις 1000 θερμίδες, δεν προσφέρει τίποτε μια ώρα πριν τη προπόνηση, αφού ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να το μετατρέψει σε ενεργεία.

Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα ιδανικά προ-προπονητικα γεύματα.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης



Αν και τα ζυμαρικά έχουν κατηγορηθεί όσο καμία άλλη τροφή, παραμένουν μια πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Το πλούσιο σε ενέργεια και γεύση είδος τροφής μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο εάν επιλέξουμε την ολικής άλεσης έκδοση. Μια μικρή μερίδα δυο ώρες πριν από τη προπόνηση καλύπτει σχεδόν όλες τις μας τις ανάγκες.

Ενεργειακές μπάρες


Οι ενεργειακές μπάρες δεν βρίσκονται πλέον μόνο σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής αλλά και σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Μιλάμε για ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να προσφέρει γρήγορα ενέργεια. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η εύκολη μεταφορά.

Ψωμί ολικής άλεσης



Πλούσια Πηγή σύνθετων υδατανθράκων, η οποία εύκολα συνδυάζεται με πολλά είδη τροφών. Ιδανικό μικρογεύμα πριν από τη προπόνηση, είναι το ψωμί τοστ ολικής άλεσης μαζί με γαλοπούλα. Εάν η ποσότητα που θα καταναλώσουμε είναι λογική, δεν χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να αφομοιωθεί.

Φακές



Οι φακές αποτελούν μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδηρού, μαγνησίου και καλίου. Εάν η ποσότητα που θα καταναλώσουμε είναι μικρή δεν θα παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην αφομοίωση. Μεγάλη ποσότητα θα δώσει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κορν φλέικς



Ιδανικό πρωινό αλλά και προ-προπονητικό γεύμα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες συνδυάζονται ιδανικά με τη πρωτεΐνη του γάλακτος και δίνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια στη προσπάθεια μας. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά με βάση τις νιφάδες καλαμποκιού. Αυτό που θα επιλέξουμε εμείς είναι αυτό με τη λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη.

Γιαούρτι



Το γιαούρτι περιέχει περιέxει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Ειναι μια ιδιαίτερη εύπεπτη τροφή η οποία μπορεί να καταναλωθεί μια με δυο ώρες πριν από τη προπόνηση. Το γιαούρτι μπορεί να συνδυαστεί με μια μικρή δόση υδατανθράκων και να δώσει ένα σπουδαίο μικρογεύμα.

Μαύρη σοκολάτα

Φυσικά δεν μιλάμε για την ιδανικότερη επιλογή, σίγουρα όμως για τη ποιο απολαυστική. Η σοκολάτα περιέχει άφθονη ενεργεία, όπως και αρκετή ζάχαρη. Η επιλογή της μαύρης σοκολάτας είναι σίγουρα πιο συνετή, αφού περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες. Ωφέλιμη είναι και η ύπαρξη καφεΐνης.

Energy gel



Τα ενεργειακά gel αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή προ-προπονητικου γεύματος σε συμπλήρωμα διατροφής. Μιλάμε για ένα προϊόν κατασκευασμένο να καλύπτει απόλυτα τις ενεργειακές ανάγκες της προπόνησης. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του σκευάσματος είναι η υγρή μορφή που το κάνει τόσο εύπεπτο.

Μπανάνα

Η μπανάνα αποτελεί μια ιδιαίτερα εύπεπτη μορφή υδατάνθρακα. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης τροφής είναι η ύπαρξη καλίου, στοιχείου απαραίτητου για την ορθή λειτουργιά μυών και νεύρων. Η μπανάνα δεν υστερεί σε θερμίδες αλλά αποτελεί μια απόλυτα υγιεινή επιλογή.

Φιστίκια



Τα φιστίκια είναι "υπέρ-θρεπτικά" γιατί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οκτώ θρεπτικά στοιχεία: θειαμίνη, βιταμίνη Β6, χαλκό και μαγγάνιο και δείκτες INQ από 1 ως 1,7 για κάλιο, φυτικές ίνες, φώσφορο και μαγνήσιο. Προσοχή μιλάμε μόνο για μια χούφτα και όχι μεγαλύτερη ποσότητα, η οποία θα οδηγήσει σε πεπτικό σοκ.





                                                               
                Συμβουλεύει ο Μιχάλης Πανδής








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου