Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

πρόληψη τραυματισμών

                             

 Η πιο δύσκολη φάση που καλείται να ξεπεράσει ο ασκούμενος είναι η περίοδος μετά τον τραυματισμό. Ο σωματικός πόνος και ψυχολογική πίεση δημιουργούν αίσθημα απογοήτευσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εγκατάλειψη οποιασδήποτε σωματικής άσκησης. Είναι αδύνατο να αποκλείσουμε τη πιθανότητα τραυματισμού μπορούμε όμως να την ελαχιστοποιήσουμε ακoλουθώντας συγκεκριμένους κανόνες πρόληψης.


Προθέρμανση

  Η οργάνωση και η εκτέλεση μιας σειράς ασκήσεων που έχουν σαν στόχο να προετοιμάσουν σωματικά και ψυχολογικά τον αθλητή ώστε να δεχτεί επιβάρυνση μετά από ηρεμία καλείται προθέρμανση. Το ‘’ζέσταμα’’ των αθλητών διακρίνεται σε γενικό και ειδικό. Η γενική προθέρμανση περιλαμβάνει γενικές ασκήσεις μεγάλων μυϊκών ομάδων, που έχουν σαν στόχο να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και με αυτό το τρόπο να βελτιώσουν τη κυκλοφορία του αίματος. Η ειδική συγκεντρώνεται στη περιοχή που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από τη συγκεκριμένη προπόνηση περιλαμβάνοντας κυρίως ασκήσεις που αφορούν τη πρωταγωνίστρια μυϊκή ομάδα.

Φυσική κατάσταση
 
Είναι δεδομένο ότι τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση τραυματίζονται λιγότερο. Η αντοχή επηρεάζει άμεσα τη ποιότητα της κίνησης προστατεύοντας από ‘’λάθη κούρασης. Βασικός παράγοντας πρόληψης τραυματισμού είναι και η δύναμη η οποία αφορά κυρίως αναερόβιες δραστηριότητες.

Διατάσεις


 Οι διατάσεις βελτιώνουν την ευκαμψία η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης τραυματισμού. Η κύρια διάκριση μεταξύ των διατάσεων είναι μεταξύ παθητικών και ενεργητικών. Η ενεργητική διάταση γίνεται από τον ίδιο τον αθλητή ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη επιμήκυνση των μαλακών μορίων. Παθητική ονομάζεται η διάταση η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια συναθλούμενου ή μηχανήματος.

Τεχνική

  Οι διάφορες δραστηριότητες απαιτούν συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης ο οποίος θα πρέπει να διδαχτεί από εξειδικευμένο γυμναστή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αθλητές που εφάρμοζαν για χρόνια λανθασμένη τεχνική εκτέλεσης αργά ή γρήγορα εμφανίζουν τραυματισμούς. Οι κινήσεις στα διάφορα σπορ είναι απόλυτα συγκεκριμένες και αποτελούν προϊόν μακρόχρονης εμπειρίας.

Αποθεραπεία

  Αποθεραπεία είναι η επιστροφή του αθλητή στα πριν από τη προσπάθεια φυσικά επίπεδα. Μετά από μια έντονη προσπάθεια, στους μύες συγκεντρώνονται πολλά μεταβολικά παράγωγα και κυρίως γαλακτικό οξύ. Για να μπορέσει να εξακολουθήσει ανάκτηση πρέπει τα παράγωγα να απομακρυνθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, παθητική αποθεραπεία (μαλάξεις, υδρομασάζ) και ενεργητική (τζόκινγκ, ήπια άσκηση, διατάσεις).

Διατροφή

 Όσο και αν φαίνεται παράξενο η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τη πιθανότητα να τραυματιστούμε. Η πλούσια ενεργειακά διατροφή προσφέρει άφθονη ενέργεια στη προπόνηση, δίνοντας υψηλό επίπεδο δραστηριότητας, ενώ ένα θρεπτικό γεύμα μετά από αυτή βοήθα στη αποκατάσταση καλύπτοντας τις προπονητικές φθορές.

Εξοπλισμός

 Η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού είναι αρνητική όταν δεν είναι καλής ποιότητας ή δεν έχει καλή εφαρμογή. Κυρίαρχο ρόλο στην ασφάλεια των περισσότερων δραστηριοτήτων έχει το αθλητικό παπούτσι, το οποίο θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ανά σπορ. Η επιλογή των ρούχων στηρίζεται στη ποιότητα και το είδος των υλικών δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στα βαμβακερά είδη.



                                                                Συμβουλεύει ο Μιχάλης Πανδής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου