Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Άσκηση για λόγους υγείας ή αισθητικής;

                                    
Οι περισσότεροι ξεκινούν την προπόνηση επιδιώκοντας να βελτιώσουν την εικόνα τους. Δεν λείπουν φυσικά και οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκινούν την άσκηση μετά από υπόδειξη ιατρού ή λόγω προσωπικής ανάγκης, σε πολύ μικρότερη όμως συχνότητα. Δυστυχώς, ακόμη και η εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του fitness ενισχύουν αυτό το στερεότυπο αντί να εμβαθύνουν στο πραγματικό νόημα της άσκησης.
Γυμναζόμαστε για να ζήσουμε περισσότερο και με ποιότητα
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κίνηση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας στέρησε ένα τεράστιο μέρος της φυσικής δραστηριότητας. Σοβαρά επακόλουθα αυτού είναι η διαρκής αύξηση της παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται με πλήθος παθολογικών προβλημάτων, οι ορθοπεδικές ανωμαλίες, αλλά και οι ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.
Πρωταρχικός στόχος η καλή φυσική κατάσταση
Η καλή φυσική κατάσταση προσφέρει ομορφιά και υγεία. Ξεκινούμε την προπόνηση επιδιώκοντας να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην αερόβια και την αναερόβια δραστηριότητα, βελτιώνοντας όμως την εμφάνιση και κυρίως υγεία μας. Τα δυο ζητούμενα έρχονται παράλληλα, όταν αποφασίσουμε επιτέλους να ιδρώσουμε. Η επιτυχία θα έρθει μέσα από σκληρή δουλεία και όχι μέσα από μαγικά τρικ, θαυματουργές κρέμες ή μυστικά κόλπα.
   Το σώμα δείχνει το δρόμο
Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί σοβαρή πηγή πληροφόρησης (ανατροφοδότηση) της σωματικής υγείας. Το βάρος, το σχήμα και η σύσταση προειδοποιούν, συμβουλεύουν, αλλά και προτείνουν το είδος της άσκησης, σε όσους φυσικά μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα. Η έμφυτη φιλαρέσκεια, εάν δεν έχει στοιχεία εμμονής, προάγει την υγεία δίνοντας στο σώμα ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.


                                                                              Γράφει ο Μιχάλης Πανδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου